Responsive design vs de klassieke m.website voor SEO

Een vraag die me regelmatig gesteld wordt, is:

'Is responsive design beter dan de klassieke m.website?'

Wel, we vragen het aan het Google-brein van all things SEO: Matt Cutts.

Zijn antwoord is: voor Google maakt het niet uit of u nu met responsive design werkt of met een goede m.website. Het komt er op aan dat de bezoeker een goede ervaring heeft op uw pagina's met het toestel waarop hij werkt. Zo simpel is het.

Hier hoor je het hem zelf vertellen:

 

Waarom dan kiezen voor Responsive design?

Wel, er zijn toch een aantal voordelen verbonden aan responsive design:

Responsive design is goedkoper

Vooreerst is responsive design, vooral met Drupal, veel goedkoper. Het is immers geen aparte website op een subdomein (want dat is die m. voor de naam van de website eigenlijk), die volledig moet opgemaakt worden. De productiekost voor responsive design is eigenlijk nul, op voorwaarde natuurlijk dat dit meteen in de aanvankelijke opbouw van de site wordt toegepast.

Responsive design veroorzaakt geen dubbele inhoud

Ten tweede: Bij responsive design is er geen gevaar voor dubbele inhoud. Bij een m.website moet heel goed opgelet worden hoe die website en zijn subdomein naar elkaar verwijzen, of je krijgt twee pagina's, die Google ook als twee pagina's beschouwt, maar met dezelfde (dus dubbele) inhoud. Bij responsive design loopt u dat risico niet. Het is immers maar één pagina, die op een mobiel toestel anders getoond wordt dan op een vast toestel.

Responsive design veroorzaakt geen pagerank bleeding

Als een m.website niet goed voorzien in van de nodige canonicals, dan kan die gemakkelijk een pagerank bleeding veroorzaken, wat nefast kan zijn voor je rankings. Met responsive design bestaat die kans gewoon niet.

Responsive design is gemakkelijker te onderhouden

Ten derde, en dat is heel dikwijls uw probleem: een website met responsive design is veel gemakkelijker te onderhouden dan een m.website. Bij die laatste moet u elke wijziging of aanpassing op de twee sites doorvoeren. Wat er in de praktijk heel dikwijls toe leidt dat die twee sites al snel behoorlijk gaan verschillen qua informatie. Wat origineel niet de bedoeling was.

Deel dit bericht