Categorieën
In huis

Gootsteen ontstoppen? Gebruik deze tips

Niets is vervelender dan een verstopte gootsteen. Gelukkig is dit een probleem dat je in de meeste gevallen zelf kunt verhelpen.

Voordat je begint met ontstoppen, haal je eerst alle vuil eruit waar je met je vingers er bij kunt. Niet echt een lekker werkje, maar je kunt altijd een paar huishoudhandschoenen aantrekken voor je eraan begint.

Gootsteen ontstoppen met een plopper of een rioolveer

Met een plopper kun je de gootsteen op een eenvoudige manier ontstoppen. Een plopper bestaat uit een rubberen zuignap met een steel. Zorg voor een laagje water in je gootsteen. Zet de plopper goed over het putje. Het hele putje moet afgedekt zijn. Maak nu duwende en trekkende bewegingen met de plopper. Met een beetje geluk komt de verstopping nu los. Is dat het geval, zorg dan dat je nog even goed naspoelt met heet water, zodat alle restanten vuil weggespoeld worden.

Een ander instrument om een verstopping te verwijderen is een rioolveer. Duw de veer zo ver mogelijk in de afvoer. Als de veer niet verder kan, draai je rustig aan de slinger. De veer komt zo nog verder in de afvoer en gaat uiteindelijk door de verstopping heen.

Zwanenhals losdraaien

Lukt ontstoppen met een plopper niet, dan draai je de zwanenhals of sifon los. Je hebt hiervoor een waterpomptang nodig. Zet er eerst even een emmer onder om water en vuil op te vangen, anders heb je naderhand nog een grondige schoonmaakklus te doen. Maak de buizen aan beide kanten schoon, voor zover je erbij kunt. Spoel ook de zwanenhals schoon. Draai de zwanenhals tenslotte weer goed vast. Laat de emmer er nog even onder staan terwijl je controleert of hij niet lekt.

loodgieter

Huismiddeltjes tegen een verstopte afvoer

Hebben bovenstaande oplossingen niet geholpen, dan kun je het met oplosmiddelen proberen. De voorkeur gaat natuurlijk uit naar milieuvriendelijke oplosmiddelen. Allereerst kun je een paar huismiddeltjes proberen.

Heb je cola in huis, gooi dan een fles cola in de afvoer. Het koolzuur zorgt ervoor dat het vuil in de afvoerbuis los komt. Het werkt het beste als je het een paar uur laat inwerken. Spoel na de inwerktijd na met heet water.

Een ander huismiddeltje dat vaak goed werkt is soda met azijn. Je kunt hiervoor zowel kristalsoda als bakingsoda gebruiken. Gooi een kop soda in de afvoer. Giet er daarna een kop schoonmaakazijn in. De soda en het azijn reageren op elkaar en gaan bruisen. Even laten inwerken (ongeveer een kwartier) en naspoelen met heet water.

Milieuvriendelijke ontstoppingsmiddelen

Werkt de cola of de soda met azijn niet, dan kun je een biologisch ontstoppingsmiddel proberen. Biologische ontstoppingsmiddelen zijn niet schadelijk voor het milieu en kunnen dus veilig gebruikt worden. Er zijn diverse biologische ontstoppingsmiddelen verkrijgbaar.

De minder milieuvriendelijke oplossing?

Werkt helemaal niets, dan zijn er agressievere ontstoppingsmiddelen verkrijgbaar. Deze bevatten schadelijke stoffen voor het milieu, dus gebruik deze zo weinig mogelijk. Ga je met deze middelen aan de slag, lees dan eerst de veiligheidswaarschuwingen op de verpakkingen. Volg de gebruiksaanwijzing en draag voor je eigen bescherming handschoenen.
Werkt ook dit niet, dan is de loodgieter nog de enig overgebleven oplossing.

Verstopping voorkomen

De beste manier om verstopping van je gootsteen te voorkomen is door hem zo schoon mogelijk te houden. Borden zoveel mogelijk schoon schrapen boven de afvalbak en een zeefje op de afvoer kunnen al heel veel voorkomen. Neem vette borden eerst af met keukenpapier.

Soda werkt goed tegen een verstopping, maar ook erg goed bij het voorkomen daarvan. Los soda op in een heet water en gooi het door de afvoer. Een halve kilo soda en vier liter water is een goede verhouding. Laat het een paar uur, liefst een hele nacht, inwerken. Spoel het de volgende dag even door met water uit de kraan. Door dit een keer in de twee maanden te doen, verklein je de kans op verstoppingen.