Categorieën
Default

Tips voor het kopen van zonnepanelen

Voordat je zonnepanelen koopt, is het belangrijk om te weten of jouw dak geschikt er geschikt voor is. Daarnaast is het ook goed om te weten dat zonnepanelen onderhoud nodig hebben. Onze tips over aanschaf en gebruik helpen je om de juiste keuze te maken. Door zonnepanelen te kopen, bespaar je niet alleen op je energiekosten, maar draag je ook bij aan een duurzamere toekomst.

In Nederland zijn al meer dan 1,5 miljoen huizen voorzien van zonnepanelen. Gemiddeld heb je je investering er in 6 tot 7 jaar uit. Vanaf dat moment geniet je van gratis stroom van eigen dak. Weet je nog niet precies waar je op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen? Laat ons je helpen met onze handige tips!

Als je zonnepanelen installeert, zijn veel energieleveranciers bereid om je maandelijkse kosten direct te verlagen. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, kan je jaarlijkse energierekening zelfs negatief zijn. De terugleververgoeding voor dat ‘overschot’ varieert echter per energieleverancier, vooral nu de stroomprijzen hoger zijn dan voorheen.

Een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen kost ongeveer € 5000. Hierdoor kun je de investering in ongeveer 6 tot 7 jaar terugverdienen. Hierbij kun je de terugverdientijd verkorten door btw terug te vragen. De prijs hangt vooral af van de grootte van de installatie. Het is technisch mogelijk om elk aantal panelen te installeren, maar minder dan 6 panelen installeren is relatief duur.

De installatie bestaat uit zonnepanelen, een omvormer en vaak ook een monitoringssysteem om de opbrengst te meten. Let bij de aanschaf goed op de garantie op de zonnepanelen, de omvormer en de installatiegarantie. Controleer ook bij wie je terecht kunt als er problemen zijn. Kies voor een leverancier waar je vertrouwen in hebt.

Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen, maar sommige gemeenten hebben wel eigen subsidieregelingen. De btw over de investering kun je wel terugvragen, wat al 21% scheelt. Tevens zijn er wel landelijke en gemeentelijke leningen beschikbaar voor energiebesparende maatregelen, zoals de Energiebespaarlening en de SVn Duurzaamheidslening, met aantrekkelijke voorwaarden en lage rentes. Veel banken bieden ook speciale hypotheken aan om investeringen in duurzaamheid te financieren.

10 zonnepanelen van 330 wattpiek zijn nodig om een gemiddeld stroomverbruik van 3000 kWh per jaar zelf op te wekken. Het vermogen van de panelen speelt hierin een rol en bij de aanschaf moet hier op gelet worden. Een installatie die groter is dan nodig voor het jaarlijkse verbruik, is met de huidige salderingsregeling financieel minder aantrekkelijk. Let hierop aangezien deze regeling vanaf dit jaar wordt afgebouwd. Bij aanschaf moet ook gekeken worden naar de toekomstige situatie, zoals stijging van verbruik bij aanschaf van een elektrische auto of warmtepomp. Bij plaatsing van een grotere installatie wordt een eventuele uitbreiding voorkomen en bespaart het geld. Bedenk dus goed hoe jouw stroomverbruik er over een aantal jaar uit komt te zien.

Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, kan worden bepaald met de volgende richtlijnen:

  • Hellingshoek: Een hellingshoek van 35 graden is optimaal, maar een hoek van 60 graden (schuin dak) of 20 graden (plat dak) is ook rendabel met een klein rendementsverlies van minder dan 10%.
  • Richting: Zonnepanelen op het zuiden zijn het meest rendabel, maar zuid-oost en zuid-west zijn ook goed met een lagere opbrengst van 5-15%. Zonnepanelen op een schuin dak gericht op het noorden worden afgeraden.
  • Ruimte: Op een schuin dak kunnen panelen dichter bij elkaar worden geplaatst dan op een plat dak. Op een plat dak passen meer panelen met een kleinere hellingshoek of door ze ‘oost-west’ te plaatsen.
  • Schaduw: Micro-omvormers of power-optimizers kunnen worden gebruikt voor daken die deels in de schaduw liggen. Hierdoor hebben deels beschaduwde panelen geen negatief effect op de andere panelen die wel in de zon liggen.

Om af te sluiten kan gezegd worden dat zonnepanelen een uitstekende keuze zijn voor iedereen die bewust omgaat met energie en de toekomst. Het is belangrijk om te weten of jouw dak geschikt is, de onderhoudsvereisten en om te kiezen voor een betrouwbare leverancier. Bij de aanschaf is het ook goed om rekening te houden met de terugleververgoeding, de kosten, de installatie en garanties, en om btw terug te vragen. Verder zijn er leningen en subsidieregelingen beschikbaar, maar is het noodzakelijk om te overwegen of de installatie groot genoeg is voor de toekomst. Door de juiste keuze te maken, kun je niet alleen besparen op energiekosten, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.