Categorieën
In huis

Waar moet je op letten als je zonnepanelen wilt kopen?

Elke investering is de moeite waard om over na te denken en voor zonnepanelen is dat niet anders. Wil je er echt het beste uit halen, dan is het belangrijk dat je over voldoende informatie beschikt. Zonnepanelen bieden hoe dan ook niets dan voordelen voor zij die milieuvriendelijker en duurzamer willen wonen. Maar het is wel belangrijk dat je op voorhand weet waar je aan begint als je panelen wilt kopen.

Welke zaken zijn nu belangrijk bij aankoop van zonnepanelen en waar moet je zoal op letten? Houd je rekening met onderstaande factoren, dan ben je zeker dat je naderhand geen spijt krijgt van je investering!

Enkele belangrijke factoren bij aankoop van zonnepanelen

Zonnepanelen bieden je de mogelijkheid om energie uit zonlicht te halen, waardoor je aan het einde van de maand een lagere energiefactuur krijgt. Daarbij zorgen panelen voor een minder grote belasting van het milieu, omdat je dan minder energie haalt uit fossiele brandstoffen.

Dat wil echter niet zeggen dat je zomaar onbezonnen de eerste de beste zonnepanelen moet gaan kopen. Hieronder vind je enkele zaken waar je best rekening mee houdt bij de zoektocht naar de beste oplossing:

1. Houd de terugverdientijd van de panelen in het achterhoofd

Als je investeert in zonnepanelen, besef dan dat je de mogelijkheid hebt om de prijs die je ervoor hebt betaald op de lange termijn terug te verdienen. Dit komt doordat zo’n panelen ervoor zorgen dat je gedurende lange tijd minder betaalt voor je energie. En dat komt je portemonnee na lange tijd zeker ten goede. Als je bent afgeschrikt door de kostprijs van de panelen die je op het oog hebt, besef dan dat die kost eigenlijk weinig zegt. Integendeel, hoe beter de kwaliteit van je investering, hoe sneller je de prijs ervan kunt terugverdienen!

2. Zijn er subsidies of premies beschikbaar?

Vanuit de overheid zijn er al enkele jaren plannen om zoveel mogelijk mensen te doen overschakelen naar zonnepanelen, omdat het milieu op die manier beschermd wordt. Om dat te doen, kiezen ze ervoor om mensen financiële steun te geven voor de aankoop en installatie van dergelijke panelen. Deze zogenaamde subsidies maken het een stuk gemakkelijker om de knoop door te hakken en zelf zonnepanelen op je dak te plaatsen. Ga dus zeker op zoek naar interessante subsidies voor je panelen, zodat je minder in het rood komt te staan en de investering dus op financieel vlak wat beter kunt opvangen.

3. De opbrengst en kwaliteit van de zonnepanelen

Daarbij is het natuurlijk ook van belang dat je zonnepanelen naar behoren werken. Dat wil zeggen, dat ze uit zonlicht zoveel mogelijk energie en dus stroom kunnen halen. Zonnepanelen functioneren door middel van zonnecellen, die het zonlicht opvangen en dit laten omvormen tot bruikbare zonnepanelen opbrengst via een geïntegreerde omvormer. Hoe beter de kwaliteit van de zonnecellen en de omvormer, hoe meer energie je uit zonlicht haalt. En dat heeft natuurlijk weer een invloed op de prijs van je gewone energierekening, waardoor je ofwel geld bespaart of verliest.

4. De plaatsing van de zonnepanelen

Ten slotte speelt ook de installatie van de zonnepanelen een belangrijke rol bij de keuze die je maakt. Houd eerst en vooral rekening met de beschikbare ruimte op je dak, aangezien daar dergelijke panelen geplaatst worden. Bespreek desnoods met je aanbieder welke mogelijkheden er zijn en wat je kan doen om zoveel mogelijk gebruik te maken van de ruimte die je hebt. Vergeet ook niet dat de richting van de zonnepanelen belangrijk is, want hoe meer zonlicht ze kunnen opvangen, hoe meer energie je eruit haalt. En dat is natuurlijk de bedoeling.

De beste zonnepanelen voor jouw woning

Zonnepanelen bieden niets dan voordelen: flexibiliteit, duurzaamheid en nog veel meer. Weet je nog niet zo goed welke keuze je moet maken voor jouw woning, maar wil je deze investering écht overwegen? Dan kunnen bovenstaande tips je zeker op weg helpen en woon je binnenkort duurzamer én goedkoper.